Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γνωρίζετε το «Σιμουλτανέ»;



Συχνά έχουμε αναφερθεί στους διαφορετικούς τρόπους (Ατομικά - Διασυλλογικά τουρνουά, αγώνες Μπλιτζ 5λεπτης διάρκειας, αγώνες Ράπιντ μισής ώρας, αγώνες Μπλάιντ , όπου ο αντίπαλος παίζει με 5 ή 10 αντιπάλους συγχρόνως - αλλά χωρίς... να βλέπει τις σκακιέρες!!), του πνευματικού μας αθλήματος, ένας από τους οποίους είναι και ο αγώνας «Σιμουλτανέ», όπου ένας ισχυρός μετρ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έναν μεγάλο αριθμό αντιπάλων κατώτερων κατηγοριών.Εκτός από την πνευματική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει, χρειάζεται να διαθέτει και αρκετά μεγάλη φυσική αντοχή, γιατί είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με τους κανονισμούς, να στέκεται όρθιος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος συχνά μπορεί να διαρκέσει και 4 ώρες (για 40-50 συμμετοχές...). Ελληνικά ρεκόρ σε «Σιμουλτανέ» έχουν ο Τάκης Πανταβός (246 συμμετοχές!!) και ο Βασίλης Κοτρωνιάς (110 συμμετοχές!). Από τους ξένους, μεγάλο ρεκόρ ήταν αυτό του Χορτ (Τσεχοσλοβακία με 500 αντιπάλους!!!), του Ούγγρου Α. Λιλιεντάλ (202 αντιπάλους) κ.ά.
Το μυστικό για τον σολίστα είναι να παίζει γρήγορα, αιφνιδιάζοντας έτσι τους αντιπάλους του, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να παίξουν μόλις παρουσιαστεί ο μετρ στη σκακιέρα του καθενός. Από την πλευρά των πολλών, προκειμένου να έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, πρέπει να παίζουν δυνατά, να συνεχίζουν το παιχνίδι μέχρι τέλους για να καθυστερούν τον ισχυρό παίκτη.
Πρόκειται για ένα θεαματικό και διδακτικό αγώνα για τους νέους σκακιστές, που τους δίδεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ισχυρούς αντιπάλους. Στη θέση του διαγράμματος, ο σολίστας νικάει παραδειγματικά έναν από τους 40 αντιπάλους. Ο μαύρος έπαιξε 16 ...Αζ6 17. Βδ5 ε6 18. Βχε6! ζχΒ 19. Αχε+ Βζ7 20. ΠχΑζ6! ΒχΑ 21. Πζ8 + ματ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου